Produktguide- lager-på-lager principen

Lager-på-lager principen

Väder och fysisk aktivitet ställer ofta hårda krav på våra kläder och för en lyckad utevistelse gäller det att ha plagg anpassade efter omständigheterna. Funktionskläder är kläder som är speciellt utformade för all typ av fysisk aktivitet. Kläderna är tillverkade i material som ger bättre rörelsefrihet och som allt som oftast andas bra och kan transportera bort svett och fukt. Hur ska man då klä sig på bästa sätt? Och hur ska man tänka när det kommer till lager på lager?


Man brukar prata om tre olika lager:
Lager ett är då understället som är till för att hålla kroppen varm men framför allt också för att snabbt kunna transportera bort fukt ifrån kroppen.


Lager två är ett plagg som ska isolera värmen men också likt understället kunna transportera bort fukt och överskottsvärme. Det ska hjälpa dig att hålla en bra kroppstemperatur. Mellanlagret är något tjockare än understället men det ska ändå vara rörligt och inte försämra din rörelseförmåga.


Lager tre är det viktigaste lagret med hänsyn till skydd mot väder. Det ska skydda dig mot yttre omständigheter som vind, regn och kyla. Vilket material som understället ska vara gjort av beror på vilka egenskaper som du är ute efter.


Materialen:
Ull, polyester och polyamid är de tre vanligaste materialen. Ull har fördelen av att ha en väldigt bra värmande effekt, men är lite sämre på att transportera svett om man jämför med syntetfibrerna polyester och polyamid. På Craft jobbar vi oftast med polyesterfibern som grund då den har så väldigt bra egenskaper för att transportera fukt. Det du kanske oftast vill ha är ett plagg som är gjort av en blandning mellan ull och polyester för att både få värme och fukttransport.


Att tänka på vid kyla?
Det många ofta gör fel är att klä sig för varmt och med något eller några lager för mycket. Initialt när du går ut kan det kännas bra för du fryser inte, men så fort du börjar röra dig så börjar du svettas och all fukt kommer sedan göra att du börjar frysa. Undvik även att klä dig i ett tjockt isolerande lager. Det är bättre med flera tunnare plagg som du sedan kan ta av vid behov.


Att tänka på vid blött väder?
Det yttersta lagret ska då hålla dig torr. Här tittar man oftast på plaggets vattenpelare och det är vanligt bland konsumenter att lägga mycket fokus och vikt vid detta mått. Men vad som kan vara bra att veta är att efter 10 000 vattenpelare så gör det oftast ingen skillnad uppåt. Så använd 10 000 vattenpelare som ett riktmärke.

Ett annat mått att hålla koll på är plaggets andningsförmåga som ofta skrivs ut som MVP. Det är ett mått som anger plaggets andningsförmåga och fukttransport. Hur mycket fukt plagget släpper igenom i kombination med hur vattentätt det är.