Produktguide- varselkläder

Hur väljer du rätt varselkläder?

 Hur väljer du rätt varselkläder?

Varselkläder gör att du syns i mörka och dunkla miljöer samt att du kan känna dig trygg på jobbet. Men hur funkar det egentligen? Och hur väljer man rätt plagg?


Varselkläder har fluorescerande färger och reflexer som reflekterar strålkastarljus, så att du ska synas både när det är ljust och mörkt. Det är arbetsgivaren som tillsammans med skyddsombudet gör en riskbedömning och bestämmer vilken typ av varselkläder man ska bära.


För att få ut det mesta av funktionen är det viktigt att ha jackor och liknande plagg stängda. När jackan är öppen bryter du reflexbandet exempelvis. Viktigt att tänka på att ha rätt klass på plaggen beroende på arbetsuppgift, välj färg beroende på bransch och tänk på vilket klimat du kommer att jobba i; kyla, värme eller regn.


Varselplagg kommer i tre olika färger: gul, orange och rött. Valet av färg på kläderna beror på vilken bransch du jobbar inom. Gult används ofta inom bygg och på vägar och orange används på järnväg och inom snöröjning eftersom den orange färgen ger en bättre kontrast mot snön. När det kommer till den fluorescerande effekten pratar man om luminositet, där gult ger bäst effekt och rött sämst.


Kläderna delas in i tre olika klasser enligt en standard som heter EN ISO 20471, där klass 3 ger bäst synlighet. Vilken klass du ska använda bestäms av arbetsgivaren och skyddsombudet. För att uppfylla standardkraven måste plaggen ha en viss yta som består av fluorescerande och reflekterande material. Det kan ibland räcka att ett av plaggen tillhör den klass du ska bära men det är inte alltid så enkelt som att 1 + 2 = 3, allt beror på hur stor ytan på de fluorescerande och reflekterande materialen är.


Varselkläder blir mindre effektiva när de är smutsiga, så tänk på att följa tvättråden – och tvätta ofta. Om du gör det och sköter ditt plagg så håller det längre. Det är viktigt att de är hela och rena så länge som möjligt. När varselplaggen är så pass smutsiga och slitna att de inte längre fungerar är det dags att byta ut dem. Testa dem på arbetsplatsen. Utslitna reflexer är en indikator på att plagget bör bytas ut.