Produktguide - skyddsskor

Hur väljer du rätt skyddsskor?

Bekväma och säkra skor är inte bara avgörande faktorer för behagliga arbetsdagar – utan även för att hålla fötterna och kroppen frisk. Det är därför mycket viktigt att du väljer ergonomiska skor med hög komfort och med rätt skydd. Vi har sammanställt några tips över vad som kan vara bra att tänka på vid valet av skor.


VÄLJ EN SKO SOM PASSAR JUST DITT ARBETE OCH DINA BEHOV.
 Vistas du i miljöer där du behöver ge dina fötter extra skydd så bör dina skor vara utrustade med tåhätta och oftast även spiktrampskydd.


VÄLJ RÄTT STORLEK
. Det är viktigt med tillräckligt utrymme för att dina fötter ska kunna röra sig optimalt och på ett korrekt vis. Det bör finnas en rörelsemån på cirka en centimeter inuti skon. När fötterna har möjlighet att röra sig korrekt så aktiveras också deras blodcirkulation.


ANDNINGSFÖRMÅGAN
. Skon ska såklart i första hand ge det skydd som behövs, men tänk även på att välja en sko med god andningsförmåga så att fukt och värme kan ledas bort.


STÖTDÄMPANDE SULA.
För att dina fötter, knän och rygg ska orka långa arbetsdagar så är det mycket viktigt med skor som har en stötdämpande sula.


STÖD OCH STABILITET
. Behovet av stöd beror i mångt och mycket på hur och i vilka sammanhang du kommer använda dina skor. Stabila skor med god vridstyvhet ger bättre kontroll över foten vilket leder till minskad belastning och därmed även en minskad olycksrisk.


PROVA, PROVA, PROVA
. Komfort måste upplevas och det finns ingen sko som passar alla. Prova därför flera par innan du bestämmer dig. Dina skor ska passa och sitta bra från första början – de ska inte behöva gås in.